Tuesday, December 16, 2014

3 Syarat Untuk Buat Maksiat

Ha....pembaca sekalian... nak buat maksiat??? Boleh tapi kene ikut 3 syarat ini. Kalau anda boleh ikut syarat-syarat ni maksudnyer anda boleh buat maksiat.Sama ada dah tahu atau belum jom kita tengok sama-sama:

1: Kalau nak buat maksiat jangan gunakan apa-apa rezeki yang Allah turunkan selepas buat maksiat tu.

Maksudnya,lepas buat maksiat tu anda tak boleh makan minum, pakai baju, pakai seluar, pegang duit sebab semua tu rezeki kurniaan Allah. BUANG SEMUA TU! Termasuk tubuh badan sekali sebab itu pun rezeki daripada Allah. Hah macam mana tu? Fikirkan

2. Kalau nak buat maksiat boleh tapi jangan buat atas apa sahaja ciptaan Allah

 Maksudnya, masa nak buat maksiat tu jangan pijak pun apa-apa yang datangnya daripada ciptaan Allah contohnya, rumput, tanah, karpet, tilam, lantai sebab semua bende tu asal-usulnya daripada ciptaan Allah jugak. Haih.. macam mana nak buat maksiat ni?

3. Kalau nak buat maksiat boleh tapi kena buat kat tempat Allah takkan nampak.Maksudnya kita kene cari kat mana tempat Allah takkan nampak yang kita buat maksiat.Mungkin bawah tanah atau bilik tersembunyi. Tapi Allah itu Al-Basir (Maha Melihat).. Aduish... macam mana nak buat maksiat ni?

Konfem-konfem lah kita semua tak boleh nak penuhi syarat tersebut kan??? Maka tak boleh la kita nak buat maksiat. So bila-bila nak buat maksiat ingat syarat-syarat ni. Kalau tak leh ikut maka haramlah kita buat maksiat. 

Sumber: Sebenarnye benda ni saya ambil daripada sebuah cerita yang mengisahkan antara seorang pelaku maksiat yang bertemu dengan seorang ulama untuk mendapatkan pertolongan baginya menjauhi maksiat lalu ulama itu berkata kepadanya bahawa dia boleh melakukan maksiat tetapi dengan 3 syarat ( yang di atas )
2 comments: